FAQ

Veelgestelde vragen

Hieronder staan vragen die je zou kunnen hebben in je zoektocht naar de juiste hulp. Staat je vraag en/of antwoord hier niet bij, mail dan met info at mijnstudententijd.com of bel 06-40496079.

Hoeveel gesprekken heb ik nodig?

Ik maak een inschatting. Dit is niet altijd makkelijk. Dus dat wordt vaak een richtlijn. Vaak weet je zelf al wel of je vijf tot tien gesprekkengenoeg zijn, of dat je meer tijd nodig hebt. De doelen die we opstellen zijn steeds de rode draad door de gesprekken. Het is mijn taak om regelmatig te kijken naar waar we nu zitten ten opzichte van het einddoel.

Hoe weet ik of jij voor mij de juiste psycholoog bent?

In het eerste en mogelijk tweede gesprek gaan we kijken of het klikt. Het is belangrijk dat jij je op je gemak gaat voelen. En dat we prettig kunnen werken samen. Daarnaast is het mijn taak om te kijken of ik de vragen waarmee jij komt, kan beantwoorden. Blijkt het niet te klikken of kan ik je niet helpen met je vraag dan bespreken we dat en dan kan ik je doorverwijzen naar een collega.

Hoe zit het met geheimhouding?

Niets van onze gesprekken verlaat de praktijk. Ik werk volgens de beroepscode van NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen). Voor kinderen tot 12 jaar  en van 12 tot 16 jaar gelden andere regels. Boven de 16 ben je volgens de wet volwassen. Dit betekent dat als iemand informatie vraagt, ik deze alleen geef na toestemming van jou.

Ben ik verplicht mee te werken aan testen?

Ik heb geen testen nodig om met je te werken.

Tijdens de gesprekken gebruik ik de ORS en SRS.  Deze twee testjes zijn ontworpen om het effect van gesprekken te optimaliseren. Dit vinden mensen vaak heel fijn, want dan kunnen ze zien hoe ze gegroeid zijn.

Het kan zijn dat ik mee doe aan wetenschappelijk onderzoek naar de werking van therapie. Ik vraag je dan om extra testen in te vullen. Dit zijn geen grote testen en ze kosten niet veel tijd. Let wel: je bent niks verplicht.

Help, ik heb een terugval in therapie, moet ik nu naar een andere therapeut?

Als we elkaar langer dan zes gesprekken zien is er altijd een kans op terugval. Terugval hoort erbij.  Het is een belangrijk moment in de therapie. Als je hier doorheen gaat kom je er veel sterker uit en heeft de therapie een blijvend effect.

Hoe weet ik dat ik de gesprekken kan afronden?

Meestal merk je dat je meer tijd tussen de gesprekken wilt. Je krijgt meer zelfvertrouwen. Je begint te ervaren dat je meer controle krijgt en meer je eigen leven in de hand hebt. Of ik begin eens voorzichtig te vragen of je wat meer tijd tussen de gesprekken durft te plannen. Je kunt altijd een follow-up afspreken na een, drie of zes maanden.

Wat moet ik doen als ik denk dat de gesprekken niet helpen?

Als je denkt dat de gesprekken niet echt vooruitgaan, bespreek dit dan zo snel mogelijk met me. Dan kijken we wat er aan de hand is. Soms helpt dit gesprek al om verder te komen. Het kan ook zijn dat ik je doorverwijs naar een andere specialist.

Wat kan ik verwachten als jij lichaamsgericht met mij werkt?

Het kan zijn dat je niet onder woorden kunt brengen wat er aan de hand is. Door je lichaam te volgen komen woorden vaak vanzelf naar boven. Dit heeft te maken met hoe onze hersenen samenwerken met ons denken en ons lichaam. Als ik denk dat lichaamsgericht werken je kan helpen je doel te bereiken, dan bespreek ik dat met je. Ik vertel je dan precies wat we gaan doen tijdens werken via je lichaam. Pas als jij er mee instemt gaan we aan de slag. Tijdens het werken vanuit het lichaamsgerichte kader houd je je kleren aan.

Ik houd van dit kader omdat het vooral aansluit bij jou, jouw tempo, jouw stijl, en wat jij aan kunt. Je gaat voelen waar de obstakels en de afweerreacties in je lijf zitten. Verrassend snel ga je ervaren wat je lichaam eigenlijk had willen doen, en destijds niet heeft kunnen doen, zoals beschermen of vluchten.

Wat gaan we in het eerste gesprek doen?

Het eerste gesprek is een oriënterend gesprek. In dit eerste gesprek kijken we wat je wilt bereiken. Samen bespreken we hoe we aan je doelen gaan werken en welke methoden we gebruiken. Dit schrijf ik voor je op in een behandelplan. Als je niet precies weet wat je wilt bereiken, is dat niet erg. Ik heb allerlei vragen om er achter te komen wat je werkelijk wilt, en wat bij je past.

Als je je gesprekken deels vergoed krijgt, moeten we een formulier ondertekenen voor de aanvullende verzekering.

Als ik niet weet wat er aan de hand is, maar er wel over wil praten. Kan dat bij jou?

Ja, dat kan. Als je niet weet wat er aan de hand is, dan is dat een heel goed beginpunt. Het is juist mijn taak om samen met jou uit te zoeken wat jij nodig hebt. Ik ben er voor jou, jij bent er niet voor mij. En, als ik goed reageer op je vraag, weet je meteen of het tussen ons klikt.

Ik vind het moeilijk om me open te stellen voor een vreemde. Kan ik dan toch komen?

Als je dit al weet en durft te zeggen is dat heel waardevol. Van mij krijg je dan een compliment. Je bent eerlijk en durft je kwetsbaar op te stellen. In je kwetsbaarheid zit nu juist de kracht die je nodig hebt, ook al ervaar je dit nog niet zo. Dat is dus al een eerste stap op je weg naar een andere toekomst, die beter bij je past. Als je je niet open durft te stellen dan is het mijn taak om jouw vertrouwen te winnen.

Wat is de BATC?

 

Heb je lichamelijke klachten zie niet zomaar overgaan?

Of heb je bijvoorbeeld klachten van oververmoeidheid of burn-out, chronische stress of bijvoorbeeld, slaapklachten? Dan kunnen we ook via de natuurgeneeskunde je klachten sneller doen verminderen door te kijken welke voeding, gewoonten en supplementen.

Dan kunnen we de gesprekken koppelen aan een natuurgeneeskundig consult. Dan wordt het consult ook vergoed via het aanvullende pakket van de ziektekosten verzekering. Naast de psychologische benadering werken we dan ook met vier andere natuurgerichte principes. De vijf principes gaan over mogelijke blokades in de energie stroom, prikkeloverdracht, drainage, voeding en de psychologie.  Deze principes maken het mogelijk om via meerdere manieren jouw vraagstelling te benaderen. Veel klachten verdwijnen sneller als je op deze manier kijkt.

Hieronder vind je een korte uitleg van de vijf  principes:

Energie
De energiestromen in en om ons lichaam zijn noodzakelijk om te kunnen functioneren. Als een blokkade de energiestroom afsluit, kunnen emotionele en fysieke klachten ontstaan. Het heeft daarom prioriteit om die geblokkeerde energie weer in beweging te brengen of energie toe te voeren. Zonder energie kan er namelijk geen genezing plaatsvinden. Als je last hebt van chronische vermoeidheid of stress kan je hormoonstelsel uit balans zijn. Door te kijken naar de disbalans in emotie en energie kunnen we de klachten efficiënter aanpakken.

Prikkeloverdracht
Het zenuwstelsel bestaat uit meedere componenten, die via een ingewikkeld netwerk samenwerken. Via de hersenen wordt er namelijk door overdracht van impulsen (prikkels) gecommuniceerd met de rest van het lichaam. Zonder goede prikkeloverdracht kunnen functies van het menselijk lichaam stagneren. Als door bijvoorbeeld trauma de werking van het zenuwstelsel deels is geblokkeerd kunnen er klachten ontstaan. Bijvoorbeeld kunnen onze darmen dan minder goed functioneren.

Drainage
In deze hectische maatschappij wordt zowel ons lichaam als onze geest dagelijks belast met gifstoffen. Als wij gezond functioneren worden de afvalstoffen afgevoerd, als onze darmen niet goed functioneren kunnen de gifstoffen opgeslagen worden op verschillende plekken in ons lichaam, met allerlei klachten tot gevolg. Aan de hand van je klachten kunnen we kijken hoe we je lichaam weer in balans kunnen krijgen. Met wat hulp kan het lichaam de ontgifting vaak zelf weer overnemen. Zo kun je ook je lichaam en geest ondersteunen zodat je lichaam zo optimaal mogelijk blijft functioneren.  Je kunt denken aan gezond eten, smoothies, thee en minderen met kofiie.

Voeding
Een goede voeding  is nodig om het lichaam optimaal te laten functioneren. Als het lichaam onjuiste voeding krijgt, kan dat leiden tot ziekte. Onjuiste voeding kan bestaan uit ongezonde voeding, maar ook uit voeding die het lichaam niet (meer) verdraagt.Dit kan invloed hebben op het functioneren van lichaam en psyche.

20141209 008

 

 

 

 

 

 

 

Psyche
Negatieve gedachten, een negatieve houding of onverwerkte trauma’s hebben hun weerslag op ons lichaam en geest. We weten vaak niet dat ons hoofd trauma’s herhaalt en blijft herhalen. Je voelt je niet goed en weet niet goed waarom. Door de lichaamstaal, bewegingen, emoties, gedachten en sensaties te volgen kunnen trauma’s en hechtingspatronen verwerkt worden en vindt heling plaats.

Zie ook voor meer informatie www.batc.nl.

 

 

 

Worden de gesprekken vergoed?

Vergoeding hangt af van jouw zorgverzekering. Als je een aanvullend pakket hebt kan het zijn dat je voor vergoeding in aanmerking komt. Wil je weten of jouw verzekering gesprekken vergoedt. Kijk dan op de website van BATC  en klik op Zorgverzekeraars.

Antwoord niet gevonden?

Neem contact op via telefoon 0640-496079 of stuur een bericht via het contactfomulier